top of page
Writer's pictureBeatrice Garvey

Vi har mustat Äpplen

Vilket äppelår 2024 har varit. Vi lyckades köpa ett hus här på öland som har 6 stycken otroliga äppelträd som i år har varit så fulla av äpplen så att jag funderat på om de har styrkan att hålla sig upprätta. Vi skördade 2 träd resterande äpplen är av en senare skörd så vi har fortfarande mycket äpplen som dignar från träden. Men med de 200kg äpplen vi plockade blev det 114liter äppelmust, alltså 38 stycken bag-in-box kartonger, fulla med pastöriserade äppelmust som smakar gudomligt.


Jag gjorde en snabb googling för att se om det fanns ett musteri här på Öland och det fanns det, faktiskt några stycken! Jag bestämde mig för att kontakta Ölands Must eftersom det fanns på Östra sidan och relativt nära ändå. Det gick på en dag från avlämning av äpplena till upphämtning av must, hur smidigt?


Om ni har massor med äpplen, eller det behöver inte vara massor - minimum är 30kg äpplen, vilket inte är jättemycket ungerfär 3-4 papperskassar. Då tycker jag att ni ska musta! Det känns så otroligt bra att ta hand om det som produceras just framför ögonen på oss.


Om man inte vill musta kan man även göra följande saker :


  • Äppelmos - Om du har röda äpplen, koka moset med skaple på då får du en fin rosa färgad äppelmos. Det blir lite krångligare då du måste pasera moset men så värt det.

  • Torkade äppeln - Ta en mandolin och grillspätt. Skär tunna skivor med hjälp av mandolinen och häng upp skivorna på ett grillspätt och förvara vart det är varmt och torrt. Vi brukar alltid torka äppelskivor i skåpet över kylen eller frysen.








11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page